Onderdeel van de Stichting Gods Liefde Maakt Vrij

Hoe herken je DIS?

We noemen een aantal symptomen waaraan je DIS kunt herkennen. Maar… als je bepaalde van deze symptomen bij jezelf herkent, hoeft het nog geen DIS te zijn. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Wij helpen je graag om daar samen met jou verder naar te kijken. Diagnose stellen bij DIS is vaak moeilijk. Vaak komen mensen met DIS al jaren bij veel verschillende hulpverleners, zonder dat er wordt herkend dat er sprake is van DIS. Dan nu de symptomen.

Geheugenverlies (amnesie)
Je hebt weinig of geen of alleen maar losse herinneringen aan je jeugd. Bijvoorbeeld geen herinneringen tot je achtste jaar. Of als je tijd “kwijt bent” in de afgelopen uren, dagen of weken. Een witte vlek in de dag. We vergeten allemaal wel eens wat we hebben gedaan. Maar als dit vaak voorkomt, dan zou dit op DIS kunnen wijzen. Zeker als je je bijvoorbeeld niet meer kunt herinneren dat jij die nieuwe kleding hebt gekocht of waar je auto geparkeerd staat. Of op een onbekende plek zijn en niet meer weten hoe je daar bent gekomen. Een kinddeel heeft het dan mogelijk tijdelijk van jou overgenomen.

Innerlijke conflicten en stemmen
Misschien ervaar je vaak sterke wisselingen in hoe je je voelt en gedraagt. Onverklaarbare schommelingen in stemming, emoties, kennis en vaardigheden. Bijvoorbeeld wisselende prestaties op werk of school. Of dat je een innerlijke strijd ervaart over soms onbelangrijke zaken. Of dat je in je hoofd stemmen hoort. Deze innerlijke stemmen zijn kinddelen die op elkaar reageren. Niet te verwarren met de stemmen die psychotische patiënten horen (die van buiten lijken te komen). De innerlijke stemmen waren er vaak al in de kindertijd.

Flashbacks
Misschien heb je soms herbelevingen van traumatische gebeurtenissen (of stukken daarvan). Een kinddeel laat jou dan die traumatische herinnering zien.

Vervreemding van jezelf of de omgeving als onwerkelijk zien
Je ziet jezelf als van een afstand, geen controle over jezelf hebben; het gevoel hebben dat je lichaam niet bij je hoort; niet echt voelen, maar als een robot; niet weten wie je bent. Of de omgeving zien als door een filter en je je er niet echt een onderdeel van voelen. In de psychologie noemt men dat derealisatie en depersonalisatie.

Fysieke problemen
Je hebt vaak hoofdpijn, bent duizeligheid of je hebt slaapproblemen. Of je hebt vaak pijn of een onvermogen om pijn te voelen.