Onderdeel van de Stichting Gods Liefde Maakt Vrij

Wat is DIS?

Als we in onze jeugd vreselijke dingen meemaken, zoals bijvoorbeeld misbruik (seksueel of emotioneel) of mishandeling of dat onze ouders ons kleineren of niet de liefde geven die we nodig hebben, dan veroorzaakt dat pijn en verdriet. Een kind kan niet anders doen dan deze gevoelens wegstoppen; ze zijn te groot om aan te kunnen. We blokkeren dan als het ware de pijnlijke herinnering. In de psychologie noemt men dat dissociatie, een overlevingsmechanisme. Wij geloven dat dit een mogelijkheid is die God ons geeft waardoor we als kind verder kunnen gaan.

Bij DIS (Dissociatieve Identiteitsstoornis) ontstaan er meerdere persoonlijkheidsdelen (we noemen dat verder kinddelen). Als een gebeurtenis te verschrikkelijk is om aan te kunnen, dan creëert het brein een kinddeel. Op deze wijze kunnen er verschillende kinddelen ontstaan. Soms twee, maar soms ook tientallen. De kinddelen dragen de traumatische herinneringen waardoor ze ontstaan zijn. Maar de persoon zelf (jij dus) weet niet wat er gebeurd is. De delen kunnen één voor één op de voorgrond komen. Ze nemen het dan als het ware over van jou. Jij bent dan op de achtergrond en weet achteraf niet dat een kinddeel het had overgenomen. De kinddelen hebben vaak een eigen naam, geslacht, karakter, gevoelens, gedachten, gedragingen en hun eigen herinneringen.

DIS ontstaat al op jonge leeftijd. Meisjes hebben een grotere kans op het ontwikkelen van DIS dan jongens. En zeker als ze intelligent en creatief zijn (bijvoorbeeld tekenen of muziek maken of zingen).

DIS is geen ziekte! Gelukkig maar dat je in je jeugd door de DIS beschermt bent tegen de pijn en het verdriet van wat je hebt meegemaakt. Maar DIS kan er niet voor zorgen dat de traumatische herinneringen voor altijd weg blijven. Bovendien brengt DIS ook beperkingen met zich mee in het dagelijks functioneren. Daarom helpen we je graag om de pijnlijke herinneringen uit je jeugd te verwerken, waardoor de kinddelen verdwijnen en jij weer één persoon wordt.